Κινηματογράφος

Η τυφλοκώφωση στον κινηματογράφο

Ο κινηματογράφος μέσον εξοικείωσης  του κοινού σχετικά  με την αναπηρία της τυφλοκώφωσης

Γενικά  η αναπηρία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών σημαντικών σκηνοθετών  ώστε να την σκηνοθετήσουν στην μεγάλη οθόνη. Και μάλιστα επιλέγουν σπουδαίους ηθοποιούς για να  υποδύονται ρόλους αναπήρων, πχ. Ντάστιν Χόφμαν, στο <<Ο άνθρωπος της βροχής >>, ο Λεονάρδο ντι Κάπριο στο <<Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ >> , ο Χαβιέ Μπαρδέμ στο <<Η θάλασσα μέσα μου>>, ο Σον Πεν στο <<Είμαι ο Σαμ>> και ο κατάλογος είναι μακρύς και πλούσιος και σχεδόν όλα τα έργα έχουν προταθεί για διακρίσεις, αν δεν  έχουν  ήδη αποκτήσει βραβεία.

Σκεφτήκαμε ότι ένας τρόπος για να φέρουμε το κοινό κοντά στην τυφλοκώφωση, με πιο άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο, ήταν να παρουσιάσουμε ταινίες με θέμα αυτήν την αναπηρία.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν τόσο απίθανο να βρούμε  κινηματογραφικά έργα.

 

 

Τα χωρίσαμε σε δύο κατηγορίες  α)ντοκιμαντέρ και β) μυθοπλασίας.

Και οι δύο κατηγορίες περιλαμβάνουν εξαιρετικά έργα  κατάλληλα για το σκοπό μας.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από τον καιρό του βωβού κινηματογράφου το 1919, γυρίστηκε το πρώτο έργο . Γενικά, τα Αμερικανικά έργα εμπνεύστηκαν από την ζωή της Ελεν Κελλερ . Εδώ υπάρχει μια πλούσια παραγωγή ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας ακόμα και κινούμενα σχέδια γύρω από την ζωή της. Επίσης ο Ευρωπαϊκός κινηματογράφος παρουσίασε σημαντικά και μελετημένα έργα με την συγκεκριμμένη αναπηρία. Αλλά και άλλες χώρες είχαν τις δικές τους δημιουργίες πχ. Ινδία.

Το Σαββατοκύριακο της Εβδομάδας Τυφλοκώφωσης ,αφιερωμένο στον κινηματογράφο, παρουσιάσαμε ορισμένα έργα όπως το ‘’The dark and the silence ‘’ , ‘’ Marie Heurtin ‘’και σκηνές από ντοκιμαντέρ ΄΄El abrazo de los peces’’ και πραγματικά ήταν πολύ ωραία και εποικοδομητική εμπειρία για όλους.

Φ.Ζ.