Κινητικότητα Προσανατολισμός

Δείτε πρόσφατο άρθρο μας στη σελίδα των Ελλήνων σκύλων οδηγών "Λάρα" σχετικό με την εκπαίδευση τυφλοκωφών

https://www.laraguidedogs.gr/ekpaidevontas-tous-tyflokofous/

 

Επίδειξη του σκύλου οδηγού

Μοναδική επίσης εμπειρία ήταν για μας, η παρακολούθηση επίδειξης της εργασίας του σκύλου οδηγού, που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ‘’Φάρου Τυφλών της Ελλάδος’’. Είναι νέος τομέας σχετικά στον τόπο μας.

Η παρουσίαση έγινε από την κα Ζωή Γερουλάνου, εκπρόσωπο του κέντρου ‘’Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος’’ με συνεργάτη τον σκύλο οδηγό, την Ίρμα.

Η ενημέρωση ήταν γύρω από την σπουδαιότητα του σκύλου οδηγού για τα άτομα με προβλήματα όρασης, όσον αφορά την αυτονομία του στην μετακίνηση, αλλά και τη προστασία του.

Επίσης, μας πληροφόρησε για την επιλογή κουταβιών, την αναδοχή τους για ένα συγκεκριμένο διάστημα, την αξιολόγησή τους  ως κατάλληλους σκύλους συνεργάτες, την εκπαίδευσή τους από ειδικούς επαγγελματίες.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην υπευθυνότητα του ατόμου που θα αναλάβει τον σκύλο, σε όλες τις υποχρεώσεις του απέναντί του σε φροντίδα και διατήρηση της εκπαίδευσης που έχει λάβει.

Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη με την Ίρμα, στην μετακίνηση, στη συνοδεία και στην αναμονή, που πρέπει να έχει ο σκύλος όταν συνοδεύει σε χώρους εργασίας.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι ενθουσιάστηκαν με τον υπομονετικό σύντροφο σκύλο οδηγό, την Ίρμα, που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά χαϊδεύοντάς την και επίσης ευχαρίστησαν την Κα Γερουλάνου για τη τόσο κατατοπιστική της παρουσίαση.  

 

Εδώ είναι απαραίτητο να αναφέρουμε για το κέντρο ‘’Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος’’, οτι είναι μια Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία, η οποία έχει σαν στόχο την εκπαίδευση Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών και την Εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών για άτομα με προβλήματα όρασης.

Παράλληλα στόχος του κέντρου είναι να ενημερώνει και το ευρύτερο κοινό σχετικά με την αναγκαιότητα του Σκύλου Οδηγού για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Όπως δηλώνει και το ίδιο το κέντρο, 

‘’ Σπουδαιότερος στόχος είναι να δημιουργηθούν κατάλληλες προϋποθέσεις στη χώρα μας έτσι ώστε όταν το άτομο με πρόβλημα όρασης θέλει να κυκλοφορεί στην πόλη όπου διαμένει να μπορεί να το κάνει με αξιοπρέπεια, η δε χρήση του Σκύλου Οδηγού να του δίνει την δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης και με ασφάλεια ’’.

 

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να αποταθείτε στην Ιστοσελίδα και το Facebook του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος.