Ιστορικό Συλλόγου
« ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ»
Σωματείο μη κερδοσκοπικό, ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα. Δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία γονέων τυφλοκωφών παιδιών, φίλων και ειδικευμένων επαγγελματιών. Αποτελεί την μοναδική οργάνωση στην χώρα μας που έχει στόχο την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών και αποκατάστασης των Τυφλοκωφών, των ατόμων δηλαδή που παρουσιάζουν συνδυασμένη δυσκολία στην όραση και στην ακοή.
- Η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου μας δόθηκε, όταν κατά την σχολική χρονιά 1991-92 γράφτηκαν στο Προνηπιακό Τμήμα του ΚΕΑΤ ο Κοσμάς, ο Βαλάντης και η Μαρία. Η Καλλιόπη Καρανικόλα, ανάδοχη μητέρα τότε του Κοσμά κινητοποίησε το ενδιαφέρον μας, σαν επαγγελματίες, για την ιδιαίτερη αυτή αναπηρία την ΤΥΦΛΟΚΩΦΩΣΗ.
- Την σχολική χρονιά 1992-93 επισκέφτηκαν το προνηπιακό τμήμα ο Ζακ Σουριώ με ειδικούς από το Πουατιέ στην Γαλλία και συνεργάστηκαν με εκπαιδευτές και γονείς των παιδιών. Τον Μάρτη του 1993 διοργανώθηκε το 1ο Σεμινάριο για την εκπαίδευση του τυφλοκωφού παιδιού από την ίδια ομάδα.
- Έκτοτε είχαμε διαρκή συνεργασία και υποστήριξη από τον Ζακ Σουριώ. Φιλοξενία και εκπαίδευση ομάδων παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων κ.αλ. στο CESSA, ειδικό σχολείο και οικοτροφείο για τυφλοκωφά παιδιά στο Πουατιέ. Επισκέψεις των Ελλήνων επαγγελματιών σε ειδικά σχολεία, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, ιδρύματα, κέντρα διημέρευσης και εστίες τυφλών πολυαναπήρων όλων των ηλικιών, στο Πουατιέ και στο Παρίσι.
- Στήριξη του συλλόγου από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας με την παραχώρηση δύο αιθουσών και την χρήση του Γυμναστηρίου, όπου διοργανώθηκαν απογευματινά εθελοντικά προγράμματα από επαγγελματίες μέλη του συλλόγου μας, όπως Γυμναστική, Κεραμική, Ψυχοκυνητική ανάπτυξη, Μουσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, κ.αλ.
- Διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις στον ΦΑΡΟ και στο ΚΕΑΤ, όπως χριστουγεννιάτικες γιορτές, γενέθλια, θεατρικές παραστάσεις κ.α.
- Χρηματοδότηση των συμμετοχών μας σε συνέδρια από τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις, το ΚΕΑΤ και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μέλη μας.
Με την βοήθεια του συλλόγου μας διοργανώθηκαν και συναντήσεις των ευρωπαϊκών οργανώσεων στην Αθήνα.
- Κατάρτηση Ελλήνων επαγγελματιών στην εκπαίδευση εκπαιδευτών τυφλοκωφών και πολυαναπήρων μαθητών στο Perkins School for The Blind στην Μασαχουσέτη και στο Helen Keller
- National Center στην Νέα Υόρκη.
- Συμμετοχή στα κατασκηνωτικά προγράμματα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ από το 1996 μέχρι σήμερα και Διοργάνωση κατασκηνώσεων από τον σύλλογο για παιδιά και τις οικογένειές τους.
- Έκδοση του βιβλίου «Έτσι πετά ένα πουλί» της Σκοροχόντοβα, σε μετάφραση από τα Ρώσικα του Ηλία Αργυρόπουλου.
Έκδοση με πρωτοβουλία και επιμέλεια του πρώτου τεύχους της αείμνηστης Καλλιόπης Καρανικόλα, περιοδικού με τον τίτλο «Το δελτιάκι μας»
Με τις προσπάθειες των γονέων και των μελών του συλλόγου, για χρόνια επιτεύχθηκε η ίδρυση και λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλοκωφών Καλλιθέας, στον χώρο του ΚΕΑΤ, το 2004.
Τον Σεπτέμβρη του 2009 εγκαινιάστηκε το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα Ε.Ε.Ε.Κ. μαθητών με προβλήματα όρασης και πολ/πλές αναπηρίες στο Αιγάλεω, με την αμέριστη βοήθεια της αείμνηστης Μπέττυς Λεωτσάκου.
- Το πρόγραμμα και το υλικό του πρώτου σεμιναρίου που ανέφερα.
- Φωτο από το ίδιο σεμινάριο. Είχε μεγάλη σημασία για μας και όχι μόνο συναισθηματική! Άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο για τους γονείς και τους επαγγελματίες!
- Στο τέλος του 2001 προτάθηκε στο ΔΣ του ΚΕΑΤ, η οργάνωση ενός κύκλου σεμιναρίων σε θέματα τυφλοκωφών. Η θετική ανταπόκριση του ΔΣ του ΚΕΑΤ και του τότε Προέδρου του Ανδρέα Κραββαρίτη, αποτελούν την αρχή της υλοποίησης της απόφασης να δημιουργηθούν υπηρεσίες και να αναπτυχθούν οι τομείς της εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλοκωφών ατόμων στην χώρα μας.
Ο κύκλος αυτός των σεμιναρίων είχε στόχο την επιμόρφωση επαγγελματιών, διαφόρων ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής, στον τομέα της συνδυασμένης αισθητηριακής αναπηρίας, την τυφλοκώφωση. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα σε έξη Σαββατοκύριακα και τα παρακολούθησαν εκατό, περίπου, επαγγελματίες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Για την καλύτερη προσέγγιση του θέματος τα ειδικά αυτά σεμινάρια αναπτύχθηκαν σε έξη θεματικές ενότητες:
1ο: Γενικά για την τυφλοκώφωση – Αιτίες - Πληθυσμός – Έρευνα - Μοντέλα υπηρεσιών. Στις 23, 24 & 25 Νοεμβρίου 2001.
2ο & 3ο: Παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις – Ανάπτυξη επικοινωνίας – Ανάλυση video. Στις 1, 2 & 3 Φεβρουαρίου 2002.
4ο: Εκπαίδευση στην κινητικότητα - προσανατολισμό και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης. Στις 5, 6 & 7 Απριλίου 2002.
5ο: Σχέσεις οικογένειας – Συνεργασία οικογενειών – Σύνδρομο USHER – Δημιουργία και ανάπτυξη υπηρεσιών. Στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου 2002.
6ο : Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Jan van Dijk – Ανάλυση περιπτώσεων – Είναι τα άτομα με τυφλοκώφωση μοναδικά?. Στις 16 & 17 Νοεμβρίου 2002.
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν με την χρηματοδότηση του ΚΕΑΤ και οργανωτικός υπεύθυνος ήταν ο Ε.Χατζηχαραλάμπους, μέλος του ΔΣ. Υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος ανέλαβε ο William Grenn, ο οποίος συνεργάστηκε για την διοργάνωση τους με την οργανωτική επιτροπή του ΚΕΑΤ. Να αναφέρω μερικούς από τους εισηγητές των θεμάτων ήταν οι:
- Roger William Grenn, ακουοπαιδαγωγός και ψυχοπαιδαγωγός, σύμβουλος της Εθνικής Οργάνωσης Τυφλοκωφών «Lega del Filo d’ Oro», στην Ιταλία και μέλος πολλών διεθνών οργανώσεων.
- Anthony B Best, δάσκαλος ειδικευμένος στα παιδιά με προβλήματα όρασης και προβλήματα ακοής, Διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Τυφλοκωφών «Sense»,στην Αγγλία.
- Jacques Souriau, ψυχολόγος ειδικευμένος στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, Διευθυντής του Κέντρου Πειραματικών Ερευνών για παιδιά και ενήλικες τυφλοκωφούς στο «Larnay», στην Γαλλία.
- Jan van Dijk, δάσκαλος κωφών με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Διδακτορικό στην Κλινική Ψυχολογία, Καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ολλανδία.
Τα σεμινάρια επετεύχθησαν επίσης με την συνεργασία διερμηνέων αγγλικής γλώσσας, διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας, τεχνικών ήχου και βιντεοσκοπήθηκαν. Καθοριστικό για την ολοκλήρωσή τους όμως, ήταν το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν επαγγελματίες και γονείς τυφλοκωφών παιδιών που τα παρακολούθησαν.
«ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» έχει αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων, εκτός όσων προανέφερα, σύμφωνα με τους στόχους του όπως:
- Έρευνα για την ανεύρεση των τυφλοκωφών ατόμων στην Ελλάδα
- Ευαισθητοποίηση του κοινού
- Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και προώθηση αιτημάτων τυφλοκωφών
- Επισκέψεις στο σπίτι και στήριξη οικογένειας ΚΑΙ
- Προσπάθεια για την δημιουργία Στέγης ενηλίκων Τυφλοκωφών
ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ συνεργάζεται με οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Είναι μέλος των εξής οργανώσεων:
- Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων-Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ.)
- Του Συλλόγου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος
- Του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τυφλοκωφών (EDbN )
- Της Διεθνούς Οργάνωσης Τυφλοκωφών (DbI )
- Της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τυφλοκωφών (WFDb)
O Σύλλογος στηρίζεται οικονομικά στις συνδρομές των μελών του, σε χορηγίες και δωρεές.
Μέλος μπορεί να εγγραφεί κάθε ενδιαφερόμενος.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.